Problem z rozrządem 1.4 tsi

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • MG
    Ambiente
    • 2008
    • 101
    • Octavia II (1Z3)
    • CAXA 1.4 TSI 122 KM

U mnie we wrześniu nasilił się problem z terkotaniem przy odpalaniu. Występował praktycznie codziennie, choć nie przy każdym uruchomieniu samochodu. W tym tygodniu został wymieniony kompletny rozrząd (napinacz, nastawnik, łańcuch,…). Obecnie silnik uruchamia się prawidłowo, żadnych niepokojących dźwięków. Oczywiście na potwierdzenie pełnej skuteczności naprawy trzeba poczekać z moimi przebiegami z rok lub dwa.
    Samochód mam z marca 2010. Wymiana rozrządu przy przebiegu około 30600 km.
    Rozliczenie na dziś - pokryłem 30% kosztów części, ale jeszcze czekam na odpowiedź Skody, oczekuję na pełne finansowanie naprawy.

Nie wiem czy to już było – na forum Golfa znajdują się skany zaleceń serwisowych TPI. Wątek do przejrzenia - http://forum.golf6.pl/problemy-uster...imnym-t26.html

Komentarz

• czesio73
      Drive
      • 2011
      • 64

Tak czytam ten watek i włos się jeży na głowie.
      Oglądając ten łańcuch na zdjęciach -wygląda jak rowerowy.
      Są takie silniki gdzie łańcuchy są bezobsługowe - luzy pojawiają się po ok 500 tkm i zaczynają wtedy stukać. np. Mercedesy z silnikami diesla.
      Tam łańcuchy są podwójne, może w tym leży problem w Vw.

Komentarz

• Marcinooo
        Rider
        • 2009
        • 332

Jak ktoś ma wątpliwości, czy jego auto pracuje prawidłowo czy też nie to proponuję prosty test:
        Uruchomić silnik na zimno np. po nocy - jak jest coś nie tak to przez kilka sekund będzie pracował głośniej. Następnie zgasić silnik i od razu uruchomić go jeszcze raz - wtedy silnik uruchomi się cichutko tj. tak jak powinien pracować. Po takim teście widać różnicę w pracy silnika.

Komentarz

• iFi
          Elegance
          • 2012
          • 906

Zamieszczone przez Marcinooo
          Po takim teście widać różnicę w pracy silnika.
          Zawsze ją widać, tylko czy ta delta subiektywnego odczucia jest na granicy awarii czy to nadal norma? :P

Komentarz

• eaglemirek
            RS
            • 2010
            • 14107
            • Octavia II combi (1Z5)
            • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Za 2 razem to masz już inne spalanie chwilowe (mniejsze) więc i silnik pracuje ciszej :!: Chyba że masz na myśli jakieś metaliczne dzwięki to już inna bajka.

CB Harry II ASC + Triflex

Pozdrawiam Mirek!!

Komentarz

• Marcinooo
              Rider
              • 2009
              • 332

Zamieszczone przez iFi
              Zawsze ją widać, tylko czy ta delta subiektywnego odczucia jest na granicy awarii czy to nadal norma? :P
              Myślę, że tak lekko głosniejsza praca to nie awaria. Należy zacząć panikować jak będzie stukać jak na niektórych filmikach z youtube np. w jednym z VW.

Ja mam zrobione 38 tys km. Od początku pracował tak samo. Wymiana nastawnika nic nie pomogła.
              Baa żeby nie forum to nic nie zauważyłbym

Komentarz

• iFi
                Elegance
                • 2012
                • 906

Ja mam zrobione 38 tys km. Od początku pracował tak samo. Wymiana nastawnika nic nie pomogła.
                Baa żeby nie forum to nic nie zauważyłbym
                Myślę, że nadejdzie taki dzień, kiedy wszyscy posiadacze CAXA obecni na tym forum zjednoczą się, zbiorą i zrobią wielki odsłuch klekotania ich ukochanych samochodów :P

Komentarz

• Marcinooo
                  Rider
                  • 2009
                  • 332

Zamieszczone przez eaglemirek
                  Chyba że masz na myśli jakieś metaliczne dzwięki to już inna bajka.
                  Mam na myśli metaliczny "stukot"

Komentarz

• faziolot
                    Classic
                    • 2009
                    • 27

Zamieszczone przez eaglemirek
                    Chyba że masz na myśli jakieś metaliczne dzwięki to już inna bajka.
                    Mam na myśli metaliczny "stukot"
                    Tak a w moim przypadku to był dźwięk przepowiadający, iż za chwilę coś rozp.... maskę i wbije się w dach garażu. Delikatny głośniejszy jest przy rozruchu w dalszym ciągu (na zimno), ale taki odgłos już nie wystąpił - wymiana nastawnika rok temu, bez napinacza i łańcucha. Spece orzekli, że napinacz OK, a łańcuch się nie rozciągnął.

Komentarz

• Marcinooo
                      Rider
                      • 2009
                      • 332

Zamieszczone przez faziolot
                      Spece orzekli, że napinacz OK, a łańcuch się nie rozciągnął.
                      W moim przypadku również napinacz i łańcuch był OK. Nastawnik był wymieniany przy 28 kkm.

Komentarz

• Eidos71
                        RS
                        • 2011
                        • 2050
                        • Octavia II (1Z3)
                        • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez iFi
                        Myślę, że nadejdzie taki dzień, kiedy wszyscy posiadacze CAXA obecni na tym forum zjednoczą się, zbiorą i zrobią wielki odsłuch klekotania ich ukochanych samochodów :P
                        :diabelski_usmiech Zorganizuje się ogólnopolski spot posiadaczy 1.4 TSI, zaprosi się przedstawicieli mediów o tematyce motoryzacyjnej i po kolei będzie się odpalać poszczególne silniki, nagrywając ich odgłosy na profesjonalny rejestrator. :diabelski_usmiech A potem wynajęty specjalista od masteringu zmiksuje te dźwięki, dołoży wokal i będzie hicior o rozrządzie w silnikach TSI :twisted: Acha - a jeżeli w czyimś silniku dźwięk nie będzie wskazywał na awarię rozrządu, to - przy użyciu podręcznych narzędzi typu młotek, kombinerki i łomik - właściciel pechowego auta dobrowolnie będzie wpływał na stan rozrządu, aby oczekiwany dźwięk uzyskać... :diabelski_usmiech
                        Doświadczenie to coś, co nabywamy chwilę po tym, gdy było nam najbardziej potrzebne.
                        MOJA FURKA

Jeśli pomogłem - wciśnij "pomógł"

Tanie pobieranie plików: http://filefox.pl/poleca/Eidos71

Komentarz

• arkham
                          Classic
                          • 2012
                          • 29

No Panowie i Panie...
                          Zatem właśnie dołączyłem do "zaszczytnego grona", gdzie przy przebiegu 30.000km poszedł w piz... popychacz napinacza rozrządu. Awaria potwierdziła się w ASO w Krakowie Inter Auto przy ulicy Kocmyrzowskiej.
                          Auto oczywiście po gwarancji. Serwis wycenił usterkę na bagatela ponad 3500zł :!: :!: :!:
                          Nie zgodziłem się z w/w i uznaję wadę za fabryczną i żądam pokrycia kosztów w 100% w ramach rękojmi (zaproponowano mi w geście dobrej woli pokrycie 50% kosztów części, co czyni z kwoty bagatela ponad 2500zł). Idziemy na noże.
                          Co Wy na to :?:
                          ~ NoN eSt ViVERe, sEd VaLeRe ViTaE eSt ~

Komentarz

• jamesbondzio
                            L&K
                            • 2009
                            • 1174
                            • Octavia III (5E3)
                            • DLBA 2.0 TSI RS 245 KM

arkham, jaki rocznik auta ?
                            kiedyś była seria TSI : 135KM/217Nm a potem było 156KM/267Nm
                            http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=57585&start=0

teraz 240KM 4x4 Boxer turbo mruczek.
                            http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...350597#1350597

Komentarz

• arkham
                              Classic
                              • 2012
                              • 29

Oczywiście CAXA z 2009 :evil:

Komentarz

• Bili
                                Rider
                                • 2010
                                • 373
                                • Octavia II combi (1Z5)
                                • BKD 2.0 TDI 140 KM

Zamieszczone przez arkham
                                poszedł w piz... popychacz napinacza rozrządu
                                Czyli zaczęło terkotać czy jeszcze gorzej?
                                Pozdrawiam.
                                Michał

Komentarz

• rezon
                                  RS
                                  • 2006
                                  • 1894
                                  • Volvo
                                  • AKL 1.6 MPI 101 KM
                                  • BSE 1.6 MPI 102 KM

Nie zgodziłem się z w/w i uznaję wadę za fabryczną i żądam pokrycia kosztów w 100% w ramach rękojmi (zaproponowano mi w geście dobrej woli pokrycie 50% kosztów części, co czyni z kwoty bagatela ponad 2500zł). Idziemy na noże.
                                  Co Wy na to
                                  Rzeczoznawca, Rzecznik praw konsumenta i do boju. Życzę sukcesu, ale walka będzie długa.

Komentarz

• arkham
                                    Classic
                                    • 2012
                                    • 29

Klasyka.
                                    2 miesiące temu zaczął "na zimnym" silniku terkotać parę sekund i puszczało.
                                    Na początku incydentalnie, potem coraz częściej.
                                    Poczytałem gdzie trzeba, potem trafiłem na artykuł w "Motorze" i do ASO pojechałem właściwie potwierdzić, czego się obawiałem.
                                    Na razie trwały przepychanki słowne w InterAuto i odbijanie piłeczki, ale po dzisiejszym stwierdzeniu szefa serwisu Pana Bogdana Klawuli, że "przecież byłem świadomy kupując samochód, że może się zepsuć" - zagotowałem.
                                    Poszły pisma do SAP, InterAuto (sygnowane przez zaprzyjaźnioną kancelarię prawniczą), oraz magazynu Motor i Auto Świat (o objęcie patronatem medialnym sprawy).
                                    Nie popuszczę sukinkotom.

Komentarz

• czto
                                      Rider
                                      • 2010
                                      • 546
                                      • Octavia III (5E3)
                                      • CZDA 1.4 TSI 150 KM

No Panowie i Panie...
                                      Zatem właśnie dołączyłem do "zaszczytnego grona", gdzie przy przebiegu 30.000km poszedł w piz... popychacz napinacza rozrządu. Awaria potwierdziła się w ASO w Krakowie Inter Auto przy ulicy Kocmyrzowskiej.
                                      ... ale jak, całkiem się rozp... i autko stoi?
                                      2004 Renault Thalia 1.4 RT,
                                      2008 Citroen Xsara Picasso 1.6 Exclusive- nadal w użyciu
                                      2009 Renault Clio MTV 1.4
                                      2010 Skoda Octavia IIFl 1.4 TSI Ambiente
                                      2016 Skoda Octavia III 1.4 TSI Ambition + Amazing + kilka ficzerów

Komentarz

• faziolot
                                        Classic
                                        • 2009
                                        • 27

Zamieszczone przez Bili
                                        poszedł w piz... popychacz napinacza rozrządu
                                        Czyli zaczęło terkotać czy jeszcze gorzej?
                                        A Co to kuzwa znowu jest ten popychacz?

Komentarz

• endryu
                                          RS
                                          • 2006
                                          • 3773
                                          • Octavia II combi (1Z5)
                                          • CAXA 1.4 TSI 122 KM

popychacz-chyba napinacz :?:
                                          O I 1,9 TDI AHF < SLX > <1Z1Z (9910)> miłe wspomnienia
                                          O II FL < Ambition > <2G2G> powoli do przodu
                                          =================================================

Komentarz

• arkham
                                            Classic
                                            • 2012
                                            • 29

Popychacz, napinacz - jak zwał, tak zwał (każdy mechanik nazywa inaczej). Wiadomo o co kaman.
                                            Auto nie jest rozpierdaszone, ale nie mam zamiaru ryzykować, że mi przeskoczy łańcuszek.
                                            Do czasu wyjaśnienia sprawy stoi w ASO. Nawet mietki nie chcą dać zastępczego samochodu.
                                            It means WAR, then :twisted:

Komentarz

• Marcinooo
                                              Rider
                                              • 2009
                                              • 332

A mi wczoraj w ASO powiedzieli, że kłopoty z rozrządem nie dotyczą 1.4 TSI :lol:
                                              Przyznali, że rzeczywiście 1.2 TSI sprawia kłopoty, ale nie mieli jeszcze zgłoszeń na 1.4 TSI
                                              - brak słów: jak rok temu do nich pojechałem w sprawie głośnej pracy SILNIKA to wymienili mi tłumik...a warszawskie ASO bez problemu wymieniło mi nastawnik.

Baaa zaznaczyli, żeby zwracać uwagę na poziom oleju w 1.4 TSI - aby był w górnej części normy

Komentarz

• Maicroft
                                                Moderator
                                                S_OCP MemberModeratorr
                                                • 2004
                                                • 25757
                                                • Audi

Oni nigdy nie maja zgloszen z Twoim problemem, to taki marketing serwisowy :lol: Sa owszem problemy sporadycznie, ale w innych silnikach ten jest najlepszy pozbawiony wszystkich wad
                                                Spritmonitor.de

Komentarz

• Wojtas_Poznań
                                                  RS
                                                  • 2010
                                                  • 2822

A mi wczoraj w ASO powiedzieli, że kłopoty z rozrządem nie dotyczą 1.4 TSI
                                                  no i mieli rację :P zrobiło się chłodniej, auta odpalają normalnie, szafa gra..... także do wiosny Panowie :diabelski_usmiech

nie mieli jeszcze zgłoszeń na 1.4 TSI
                                                  bo pewnie wg ich wiedzy w skodzie nie ma takiego silnika :lol: :haha:

Baaa zaznaczyli, żeby zwracać uwagę na poziom oleju w 1.4 TSI - aby był w górnej części normy
                                                  trzeba było drążyć temat i dowiedzieć się dlaczego tak ma być wg nich 8)
                                                  SPOT Poznań:
                                                  .....
                                                  ruszyć (_)_) i przyjeżdżać !!! ZAPRASZAMY

Error 503 Wojtas Unavailable :P

Komentarz

• Marcinooo
                                                    Rider
                                                    • 2009
                                                    • 332

Zamieszczone przez Wojtas_Poznań
                                                    trzeba było drążyć temat i dowiedzieć się dlaczego tak ma być wg nich 8)

Wspomnieli coś o napinaczu - że niski poziom oleju negatywnie wpływa na jego pracę :roll:

Komentarz

Pracuję...